Historie

Begin jaren negentig was er een aantal initiatiefnemers dat producten op de markt wilde brengen met grondstoffen van Ameland. Daarnaast moesten de producten duurzaam geteeld zijn. Dat resulteerde in 1998 in een samenwerking van een aantal Amelander bedrijven: Anton Nagtegaal met zijn aardappelen, Douwe Borsch met zijn geiten, Jan Kienstra als imker en Simon Kanger met zijn kaas. Dit waren de eerste ondernemers die hun producten toen onder de vlag van het ‘Waddengoud” hebben gebracht.

De stichting Waddengoud begeleidde het proces en zorgde voor het keurmerk “Amelands Produkt”. De producenten waren te herkennen aan de geel blauwe vlag met daarin de vuurtoren verwerkt.

Na een aantal jaren van vallen en opstaan werd uitgekeken naar nieuwe partijen. In 2005 werd de Amelander mosterd van Joop de Jong & Jan Pattje aan de producten toegevoegd en een jaar later kwamen Vishandel Metz met zijn harder, Bakkerij de Jong met roggebrood erbij.

Met steun van de Provincie Fryslân en de gemeente Ameland kon in 2010 de stichting Amelands Produkt worden opgericht. Deze stichting houdt zich bezig met de promotie van Amelander producten. Het aantal producenten groeit gestaag en inmiddels kunnen ook restaurants lid worden!