Blaarkoprundvlees nu ook erkend Amelands Produkt

Blaarkoprundvlees boer Blokker nu ook erkend als Amelands Produkt

Tussen Ballum en Hollum aan de Verbindingsweg ligt de boerderij van de familie Blokker. Zoon Kars Blokker (44) en zijn vrouw Annemiek van Westen (45) runnen er de zuivelmakerij. Hier maken zij van de melk van de eigen Blaarkopkoeien kwark en yoghurt onder het Amelands Produkt label.


Ook het vlees heeft nu het predicaat Amelands Produkt gekregen
.
Vader Bob Blokker (69) en moeder Ankie Blokker-Appelman (70) hebben de veehouderij. Het vlees van de koeien op de boerderij verkopen zij aan huis. De boerderij is in omschakeling naar biologisch en nog dit jaar krijgt zowel de melk als het vlees ook het biologisch keurmerk opgespeld.

De boerderij is gelegen op het landgoed ‘Halfweg’. De familie Blokker boert hier al sinds 1986. Hierbij zijn ze gewend geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken, dus de omschakeling naar biologisch was voor hen een kleine stap. Daarnaast is Blokker ook weidevogelboer. “Ameland is een eiland met veel weidevogels. In de broedperiode storen we de vogels niet. We maaien dan ook nooit eerder dan halverwege juni”, vertelt Bob. In april krijgt de melk het certificaat biologisch en in oktober het vlees.

Ameland heeft geen slachthuis waar koeien geslacht kunnen worden. Het vee laat de familie daarom slachten aan de ‘overkant’ in Dokkum bij Menno Hoekstra.  De familie Blokker krijgt het vlees direct terug voor verkoop op de boerderij zelf. Bob: “We zijn kleinschalig. 25 van de in totaal 35 koeien houden we voor het vlees. De rest melken we voor de zuivel. De hoeveelheid vlees is daarom te weinig voor afname door horecabedrijven en slagers op het eiland. Gelukkig is ons vlees erg in trek bij toeristen. Vooral Duitsers zijn er gek op”.


Dubbeldoel-koe

Blaarkopkoeien kun je houden voor zowel het vlees als de melk. Dergelijke koeien noemt men ook wel ‘dubbeldoel-koeien’ en zijn doorgaans beter voor het milieu. Uit onderzoek zou blijken dat de dubbeldoel-koeien minder broeikasgassen produceren dan andere soorten koeien die enkel voor het vlees worden gehouden. 

Neem een kijkje op de boerderij van Blokker
Woon je op Ameland? Of ben je er op vakantie? Kom dan gerust eens langs op de boerderij van de familie Blokker.

 

Kijk hier voor meer informatie over Zuivelboerderij Ameland

Blaarkoprundvlees nu ook erkend Amelands Produkt - Foto @Blokker-AppelmanBlaarkoprundvlees nu ook erkend Amelands Produkt - Blaarkoppen op stal