Nieuwe categorie

Nieuwe categorie

Sinds juni 2021 hebben we een nieuwe categorie toegevoegd aan ons streekmerk. Ook ondernemers die een ware Amelandbeleving realiseren kunnen lid worden van ons Amelander keurmerk onder noemen van de beleefondernemer. Een waardevolle aanvulling op ons keurmerk. De eerste beleefondernemer stelt zichzelf even voor:                     

Harmen Wijnberg van Wijnberg Wadexcursies

“Het Amelands product is een verzameling van producten die op Ameland gemaakt zijn en die een samenspel zijn tussen mens en natuur. Deze producten worden op ambachtelijke en eventueel duurzame wijze door op Ameland gevestigde bedrijven geproduceerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van eilander grondstoffen. Onlangs ben ik benaderd om mee te doen met het Amelands product voor wat betreft het voelen, ruiken, proeven, maar vooral het “beleven”  van producten uit de Amelander natuur.

Gedurende ongeveer 20 jaar worden er al natuurexcursies verzorgd en dan met name Wad excursies en zwerftochten op het Amelander Wad. (Ook duinexcursies behoren tot de mogelijkheden).Tijdens deze tochten wordt verteld over het Wad en het voedsel dat daar op natuurlijke en ambachtelijke wijze verkregen kan worden voor eigen gebruik. Er worden o.a. oesters, kokkels, zeekraal, lamsoor en mossels aangeboden tijdens een dergelijke tocht.

Regelmatig wordt er eten uit de natuur meegenomen en bereid in de “Jutterskuur”. Deze schuur is helemaal nautisch ingericht met gevonden strandgoederen en opgebouwd uit strandhout dat in maart 2007 aanspoelde. Er worden tijdens de zwerftocht oesters, mossels, kokkels, zeekraal en lamsoor verzameld en deze ingrediënten worden gezamenlijk  in de Jutterskuur  bereid. Daarnaast wordt er vis gebruikt (soms zelf gevangen vis) en deze vis wordt ter plaatse – met en dóór iedereen – gebakken, dan wel gerookt en met zijn allen geconsumeerd. Vaak ook wordt er een gezamenlijke paella van gemaakt.

Niet alleen tijdens de tocht wordt er veel verteld over de cultuur historische wetenswaardigheden van Ameland, het eten uit de natuur, de getijden en het leven op een eiland, maar ook tijdens het koken, bakken en roken van voornoemde ingrediënten in de Jutterskuur wordt er veel van dergelijke informatie gedeeld. Het is als het ware een samenspel tussen mens en natuur in het Werelderfgoed, waarbij zuivere, ecologisch verantwoorde en vooral lekkere producten verzameld en gegeten worden. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan het verantwoord benutten van- en uit  de natuur. Er wordt dus nooit meer meegenomen dan dat je nodig hebt.

Dit samenspel tussen mens en natuur, het zorgvuldig gebruikmaken van deze natuur, het bereiden van eten uit de natuur en het vertellen over de Amelander Cultuur en Historie brengt voor vele gasten een onvergetelijke beleving met zich mee en wordt altijd enthousiast ontvangen getuige de reacties in het gastenboek van “Wijnberg Wadexcursies”. Daarnaast wordt het hooglijk gewaardeerd dat e.e.a. niet verteld wordt vanuit een “boekje”, of vanuit de schoolbanken, maar dat betrokkene alles vertelt vanuit zijn eigen ervaringen, die hij als kind heeft meegemaakt. Vroeger was eten uit de natuur vaak bittere noodzaak, maar vandaag de dag is dit pure (maar vooral ook lekkere) nostalgie.”

Nieuwsgierig? Neem eens een kijken op de wedsite: https://www.wijnbergwadexcursie.nl/

Wil je je ook aanmelden als beleefondernemer? Neem contact op met het bestuur: info@amelandsprodukt.nl