Kokkel pannetje

Kokkel pannetje - recept restaurant Zee van Tijd

Kokkels van vishandel Metz. Amelandse delicatesse bij Zee van Tijd,

Ingrediënten per kokkelpan (per persoon):

  • 50 gr. wit van prei, gesneden
  • 50 gr. wortel, gesneden
  • 10 gr. rode paprika, gesneden
  • goede scheut witte wijn 100cc
  • snufje zout
  • een teentje knoflook
  • lekkere olijfolie extra vierge
  • 750 gr. verse kokkels
  • gehakte peterselie (voor decoratie)
  • brood (lekker knapperig)
  • boter

Spoel de kokkels onder de kraan af en laat ze even een kwartiertje in koud water staan. Tik twee of drie keer tegen de bak zodat de kokkels het zand  kunnen uitspugen. Haal dan de kokkels met je handen uit de bak met water. Leg ze in een vergiet en laat ze even uitlekken.

Neem een mosselpannetje en doe hier een scheut olijfolie, een gehakt teentje knoflook, groenten, wijn en kookroom in. Leg daar bovenop de kokkels.

Breng alles aan de kook, één keer schudden en als de kokkels dan open zijn, direct uitscheppen in een diep bord (Let op: de kokkels verliezen snel hun volume, ze moeten net open zijn en bol staan!). Giet 2/3 van het vocht uit het kokkelpannetje over de kokkels. Laat de rest in het kokkelpannetje zitten (hier zit meestal nog wat zand in).

Besprenkel de kokkels met lekkere olijfolie (extra vierge) en wat gehakte peterselie.

Serveertip: Serveer het kokkelpannetje met knapperig brood en jonge aardappelen in de schil met peterselie en boter.


Dit is een recept van Hotel Restaurant Zee van Tijd